lördag 26 november 2011
Amarone vs. annat bra vin för runt en hundring
torsdag 24 november 2011
RNA och ribosomer
söndag 20 november 2011
Springbank vs Ardbeg
torsdag 17 november 2011
Glödgad bloggåtervinnig
fredag 4 november 2011
E-vitamin
torsdag 6 oktober 2011
Från fett till cell
Ersätts de tre vätemolekylerna i ändarna på hydroxylgrupperna av tre fettsyror bildas det vi normalt känner som fett, vår energireserv i kroppen.
fredag 30 september 2011
Att såga en oktoberöl
måndag 19 september 2011
Mat och träning
Jag har alltid fascinerats av folk som gör något lite extra ansträngande. Jag tänker ibland på hur det vore att vara en av dem, en ultralöpare, en triatlet. I våras satte jag upp ett lämpligt inledande mål för detta. Klara Lidingöloppet under tre timmar. Fixar jag det har jag lovat mig själv en start i Göteborgs maraton och sen får vi se. Ganska snart kom jag dock till insikt att det första målet inte skulle lyckas om jag behöll alla mina dryga åttiofem kg. Att öka träningsmängden var inget alternativ. Två pass i veckan får räcka, det finns och måste få finnas mycket annat i livet än bara träning, blogga till exempel. Så jag valde att prova något jag aldrig trodde mig göra, en diet.
Efter allt man fått höra om dessa var det inte svårt välja hur och vad jag skulle dra ner på. Det fick bli en tid utan, eller åtminstone med minskat, kolhydratintag. Inget godis, ingen glass och framför allt inga frukostmackor. Vid lunch och middag valde jag att avstå eller lämna kvar det mesta av potatisen. Istället kompenserade jag om möjligt med mer sallad. Jag valde att inte frossa i fett utan tänkte att överlag mindre portioner också skulle få vara en del. Förutom att vara småhungrig mest hela tiden blev resultatet att jag ganska fort, på bara några dagar, tappade ett par tre kg. Min kropp reagerade alltså på samma sätt som för de flesta. Nu gällde det att hålla motivationen uppe och på något sätt bli kompis med magkänslan. Målet var ju ytterliga ett par, kanske tre kilo, nedåt på skalan. Jag kom inte på någon speciell taktik inför detta. Tiden gick och oviljan att ge upp mitt projekt var uppenbarligen tillräcklig. Jag var helt enkelt allt för nyfiken på slutresultatet. Istället för att tänka på godsakerna kände jag en viss "duktighet" för varje gång jag inte föll för sötsakssuget. Ett sug som snart kändes litet i förhållande till de positiva känslorna jag såg fram emot och av erfarenhet vet kommer efter lyckade prestationer.
Snart kom dagen för den första träningen. Som långdistansmotionär, jag har åkt sjutton vasalopp, har jag ett lite annorlunda förhållande till kolhydrater. Jag laddar mig med dem och kan känna hur de hjälper mig att prestera. Nu skulle jag springa helt urladdad.
Det sägs att kroppen har lättare att utvinna energi ur kolhydrater än ur fett och att fettförbränning därmed skulle ge mer olustkänslor. Detta blir påtagligt för en otränad kropp då denne vid fysisk aktivitet tenderar att chockartat bränna hela sitt kolhydratförråd och köra rakt in i väggen samma stund de tar slut. Att denna kropps hjärna inte heller är van att hantera trötthetssignaler gör det inte lättare. En kropp van vid träning reagerar däremot med att tidigt kombinera förbränningen och ger hjärnan en mer behaglig, ibland till och med njutningsfull, upplevelse.
Min nyvunna erfarenhet av träning med kolhydrattom kropp är att det fungerar bra så länge som man inte vill pressa det lilla extra. Vid ett par tillfällen passerade jag denna gräns och fick då "spagettikänslan" i kroppen. Vad som bör tilläggas är att då jag tränat för att förbränna befintliga energilager så har jag medvetet "slarvat" med maten. Det kan med andra ord varit brist på mat rent allmänt som gjort mig matt snarare än brist på just kolhydrater. I detta tillstång kanske min kropp började förbränna protein, alltså muskler, vilket inte är att rekommendera. Eftersom det stort sett gick bra började jag fundera på matupplägget inför den kommande tävlingen. Skulle jag våga ladda som vanligt?
Även om viktminskningstakten efter de första dagarna avtog passerade jag mitt mål på 80kg tämligen fort. Då tog jag beslutet att fortsätta även om jag numer tillåter mig lite fullkornpasta samt en å annan smörgås. Detta har resulterat i att jag minskat ytterliga några kilon och springer nu fortare än jag någonsin tidigare gjort.
Jag har fått en del kritik under mitt projekt. Dels har jag beskyllts för att ha en alldeles för stark karaktär. Detta tror jag beror på målet jag satt upp. Ett tydligt sådant som inte enbart grundar sig i kilon hit och kilon dit. På det sätt jag tränar och den vana jag har att försätta mig i mentalt ansträngande situationer, ibland tämligen otränad, är jag också van att handskas med en kropp som signalerar, "-du är dum i huvudet".
Sedan har mitt slarvande med mat i samband med träning ifrågasatts. Själv vill jag däremot ifrågasätta de som propagerar för hur viktigt det är med uppladdning och återfyllning, gärna med dyra och söta sportdrycker. Att gå ner i vikt är att bryta ner sin kropp. Att träna utan att återfylla fullt igen. Så länge vi inte är medvetslösa, vilket vi sällan är när vi tränar, tror jag mycket få personer har det starka psyket som krävs för att motionera skadligt. Jag lovar, kroppen säger till i god tid.
tisdag 23 augusti 2011
Överbefolkning och bistånd
söndag 14 augusti 2011
Nukleinsyra
fredag 15 juli 2011
Poker
lördag 2 juli 2011
Om boxvinskatten
onsdag 15 juni 2011
Ursoppan
tisdag 31 maj 2011
Kyrkan och kungen
Ett par minst sagt aktuella heta potatisar i vilka jag funnit en gemensam ingrediens. Som jag kungjort tidigare är jag inte principiellt mot monarki som statsskick. Men jag ser ett problem när härstamning går före talang.
Att fira skolavslutning i kyrkan ser jag inte heller som ett problem. Dock har det visat sig att vissa kyrkliga representanter har svårt att hålla sig från att proklamera diverse tvivelaktiga kristna uppfattningar. Liksom kungens tafatthet saboterar monarkin förstör allt för fundamentala kristna sin egen tro bland folket i gemen.
måndag 23 maj 2011
Cirkus kungen
torsdag 19 maj 2011
Grekland, Finnland och Danmark
lördag 23 april 2011
Kol
tisdag 5 april 2011
Strålskadat förnuft
onsdag 30 mars 2011
Jorden och månen
lördag 19 mars 2011
De kallas för white trash
Är det fel att på allvar anse människor vara olika värda? Att anse vissa vara mer betydelsefulla för ett fungerande samhälle? Att helt enkelt känna förakt för vissa individers ointresse och totala avsaknad av entusiasm för personlig förkovring.
Som läsare av denna blogg kan du känna dig lugn. Du har uppenbarligen visat prov på någon form av engagemang. Jag tänker på de som aldrig skulle hitta hit, de som är nöjda med livet som det är. De som kallas för white trash.
Något som till slut fick mig att skiva ett inlägg i ämnet vad den blogg jag av en vän blev tipsad om; white trash och the day, tack Tomas.
Jag var häromdagen på besök i en industri där säkerheten är av högsta prioritet. En arbetsplats man inte får tillträde till utan godkänd genomgången utbildning. Lika förbannat har ansvarsfulla vuxna individer här känt behovet av att utsmycka varningssymboler med fantasifulla fallossar och fekalieutsläpp. Jag vågar näst intill slå vad om att samma människor på fullaste allvar diskuterar det tarvliga i att systembolaget tillsätter kräkmedel i spriten. Så dumt.
Efter att under några dagar följt den ovan nämnda bloggen, gillat en del av inläggen och varit mer tveksam till andra*, så kom jag på en "white trash"-handling jag skulle kunna tipsa dem om. Nämligen den att använda ordet "dom" i skrift. Kanske är det lite väl hårt att anse majoriteten av alla svenskar och framför allt de unga att vara white trash, kanske borde jag förfina mitt resonemang. Jag vill absolut inte kritisera eventuella dyslektiker, jag tillhör själv de som stavar mycket illa utan hjälpmedel. Men… och detta är ett viktigt men. Själv vill jag inte framstå som någon med språkbekymmer och/eller någon slarver. Därför engagerar jag mig i att få allt korrekt. Jag utnyttjar den hjälp jag kan få. Tar till mig av andras kritik, osv. Vad som på allvar får mig att se ner på andra människor är när de struntar i att rätta till fel trots** att de blivit uppmärksammade. Samma sak gäller de omåttligt populära särskrivningarna. Jag har själv särkrivit och betett mig illa. Men numer vet jag och förstår varför man inte bör göra det. Det är så enkelt om man bara vill, om man vill.
*Ölprovning är enligt mig inte white trash. Oavsett hur så måste det vara bättre att provsmaka en Chimay och kanske något barley wine än att supa sig full på ljus lager varje veckoslut.
**trots. Ett ord jag tidigare gärna skrev med två "t" men som då fick en helt annan betydelse och som gärna gjorde min text till rappakalja. Tack vare att min kära livskamrat uppmärksammade mina felstavningar gör jag numer aldrig om dem, för jag vill inte förefalla imbecill.
fredag 25 februari 2011
Molekyler
söndag 20 februari 2011
Sagan om allt
- Något ur inget
- Och gud sade: -Varde väte
- Gravitation
- Fusion i stjärnor
- Kaboom!
- Solsystemet
- Molekyler
- Jorden och månen
- Kol
- Ursoppan
- Nukleinsyra
- Från fett till cell
På gång: Mer RNA och DNA. Ribosom. Prokaryoter. Mitos.