**

tisdag 12 januari 2010

Noll decibel

Ordet decibel, dB, associerar nog de flesta till ljudnivå. För mig som tekniker är begreppet däremot betydligt vidare och jag använder skalan, vilket det i grunden enbart är, till att beskriva effekt och spänningsnivåer. Det som gör skalan så förträfflig i vissa sammanhang är att den är logaritmisk. Varje hel Bel (10dB) representerar en tiopotens eller att man flyttar kommatecknet ett steg. Så skulle exempelvis ett värde som vid något tillfälle varit 12,5 höjas med 10dB skulle resultatet bli 125 respektive 1250 för en 20dB höjning och 12500 för en på 30dB osv. Detta medför också att för var tredje dB en nivå ändras så sker en halvering respektive dubblering.

Låt mig nu återknyta till inläggets rubrik. Hur mycket låter det om det låter i noll dB? Vi kan ganska snart utesluta en total tystnad då en proportionell förändring av noll alltid är noll.
När man i praktiken använder dB utgår man från en viss referenspunkt vid exempelvis 0dB. I frågan om ljudnivån är detta den uppskattade lägsta hörbara ljudnivån för friska unga människor vilket medför att hundar till exempel kan höra ljud på så låga nivåer som -20dB. Inte illa.

2 kommentarer:

  1. Asså, noll decibel är inte samma som knäpp tyst då, där ser man. Hur många decibel minus är total tystnad då?

    Hehe, ordet decibel har inget med Graham Bell att göra va?

    SvaraRadera
  2. Helt och hållet, absolut tyst, är minus oändligt decibel. Men detta existerar ju bara i teorin. Om bel och Bell vet jag inte. Vad säger Wikipedia?

    SvaraRadera