**

torsdag 27 augusti 2009

2x kvicksilver

Ni känner kanske till det kommande glödlampsförbudet. Själv sökte jag lite sporadiskt efter några beslut och tidsplaner men hittade inget aktuellt. Tanken är i alla fall att de successivt ska fasas ut ur försäljningen med de kraftigaste 100W-lampora först nu i år. Detta för att ge plats åt de betydligt mer effektiva så kallade lågenergilamporna. Då dessa är tillverkade med en för några okänd teknologi har de skapat en viss oro. Trots att de inte skiljer sig särskilt mycket från vanliga lysrör har de orsakat obehag bland små spridda delar av befolkningen.

Mår man dåligt av en produkt är det ett naturligt beteende att motverka dess utbredning på marknaden. För att göra detta så effektivt så möjligt antar jag att man gärna framhäver produktens dåliga sidor. Tänk vilken fasa men ändå i kombination med viss lycka dessa personer kände då faktumet att lågenergilampor innehåller kvicksilver blev allmänt känt.

Enligt Världshälsoorganisationen får en genomsnittlig europé i sig 6,74 µg kvicksilverånga per dag. Det är i ångform som kvicksilver är som farligast. Har man dessutom amalgam i tänderna kan man addera upp till 21 µg per dag. Låt oss anta att alla med amalgamlagningar redan är döda och därför koncentrera oss på den lägre halten. Jämför vi den med mängden i en lågenergilampa vilken som mest innehåller 5mg så omsätter alltså kroppen den mängden på ungefär två år. Frågan är då hur mycket av kvicksilvret i en lampa man får i sig när man använder den? Svaret är troligtvis inte så mycket.

När det nu är allmänt känt att lamporna innehåller detta miljögift pågår en till och från ganska aktiv utbildningskampanj om hur lamporna ska hanteras och framförallt hu de ska tas om hand ifall de går sönder. Det är inte ovanligt med rekommendationer om att man ska gå ut ur rummet och stänga dörren i en halvtimma. Sopa upp delarna och lägg i en burk, absolut inte dammsuga. Torka de kontaminerade ytorna med en trasa och lägga den i burken vilken sedan lämnas som riskavfall. Inte konstigt att folk får oroskänslor när de hört dessa absurditeter. Vore det inte bättre att kort och gott gå ut med information om att man inte ska äta lamporna.

Något vissa av oss däremot frivilligt kommer att stoppa i sig är vaccinet för den nya influensan. Men den innehåller ju kvicksilver har man ju hört. Här hade jag tänkt presentera en faktisk siffra på mängden. Men att hitta någon sådan visade sig vara svårare än jag först trodde. Den enda och helt obekräftade uppgiften, förutom att det naturligtvis var en helt ofarlig nivå för gamla såväl som för foster, var >1 % av livskonsumtionen. Beräknat på föregående siffror och att vi lever ungefär åttio år skulle det bli närmare 200mg eller som att äta fyrtio lågenergilampor. Hoppas nu att jag inte gjorde Er allt för oroade. Jag ville nämligen bara först visa på hur tokigt det kan bli när man söker information allt för okritiskt på nätet.

Det vaccin som kommer att användas i Sverige, Pandemrix, innehåller nämligen bara 5µg tiomersal per dos. Ett ämne vilket i sin tur består till hälften av just kvicksilver. Alltså får man i sig lika mycket kvicksilver av vaccinet som när man genomlever en helt vanlig arbetsdag inklusive lunchrast.

Självklart ska behovet av en massvaccination ifrågasättas men att tillföra debatten osaklighet i form av oro för kvicksilvret är bara till skada för debatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar