**

måndag 27 december 2010

Kaboom!

I min naturvetenskapligt förenklade inläggsserie om begynnelsen och materiens tillkomst är det nu dags att undersöka vad som händer då fusionsbränslet i en stjärna tar slut.

Det tyngsta ämnet som kan bildas i en stjärna på det traditionella sättet är järn. När ämnen lättare än järn fusioneras ger reaktionen en motverkande effekt mot gravitationstrycket vilket på sätt och vis stabiliserar stjärnan. När mängden av dessa lättare ämnen avtar ökar således trycket och till slut börjar även järnet fusionera men utan någon motverkande kraft. Således ökar bara trycket och all materia accelererar med oerhörd kraft mot stjärnans centrum. Extremt tryck uppstår i vilket ämnen som guld och bly kan bildas. Då processen accelererar sker allt fort och våldsamt. Ganska snart exploderar stjärnan och bildar det som kallas för en supernova. Skeendet brukar förklaras med liknelsen av en våg som träffar en klippa.

Ur supernovaexplosionen slungas den skapade materian ut i rymden och förser den följaktligen med fler ämnen än väte.

2 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja att du skriver om din syn på liv i rymden. Tankar, spekulationer eller teorier. Vore underhållande att läsa.

    SvaraRadera
  2. Med risk för att göra dig lite besviken men min tro på liv bortom vår jord är den tämligen vedertagna. Jag tror att sådant liv med största sannolikhet existerar. Kol, vilket är det grundämne vårt liv är baserat kring är inte särskilt ovanligt och det faktum att man funnit aminosyror på kometer och annat himlagrus tyder ju på att organiska molekyler "överlever" i rymden.

    Jag tror till och med att liv kan finnas så nära som på någon av vårt solsystems gasjättars månar, om inte på mars. Men då endast i form av bakterier och andra mikrober.

    Liv tycks ha en fantastisk egenskap att anpassa sig till miljön. Att hålla något sterilt är ju verkligen inte lätt. Så om bara det kan uppstå spontant utan någon gudomlig påverkan borde det vara tämligen vanligt förekommande.

    Men liv som skapar maskiner och kulturer är något annat. Att detta är ovanligt är ju vår egen jord ett bra exempel på. Liv har ju funnits här så mycket längre än vi människor och hur det från början kom till hade jag tänkt avhandla i kommande inlägg...

    SvaraRadera