**

fredag 27 mars 2009

Släck ni ljuset

Själv kommer jag inte vara hemma så det kommer vara bonussläckt i flera timmar. Visserligen åker vi bil dit vi ska. Men nu var det ju svenskproducerad vattenkraftsel vi skulle spara in på och inte bensin.

Ärligt talat tror jag många av de som nu engagerat sig för denna timme i grund och botten inte är så värst intresserade av minskade koldioxidutsläpp. Men visst kommer det bli lite kul och spännande att släcka lyset. Känner nästan hur det redan pirrar lite i kroppen. Förutsätter att värdparet för kvällen evenemang inte missat denna begivenhet.

Någon i min ålder, eller äldre, kanske kommer ihåg en gammal lördagsunderhållning i TV där man filmade ett betonghus i något miljonprojekt. De som kände igen sitt hus ombads att på given signal släcka lyset, en fin demonstration av tv:s genomslagskraft. Detta kan vara mitt fösta TV-minne så jag tar tacksamt emot uppgifter från er som vet i vilket program och när detta utspelade sig.

4 kommentarer:

  1. Lysrörs teorin:
    Om du skall släcka ett lysrör och sedan tända det igen, inom en timme, går det mindre ström åt om du bara låter lysröret vara tänt, då själva tändningen av ett lysrör kräver mycket mer ström en att bara hålla igång det. Om nu mängder av fabriker och stora byggnader släcks ner borde inte själva upp starten av dem kräva massvis av energi och ström, så, tjänar man verkligen ekonomiskt på detta? Fast det kanske inte är det som är meningen.

    SvaraRadera
  2. kanske tanken med earth day, förutom en chans för företag att visa sin goda moral, var att folk ska få upp ögonen för just pågående klimatförändring som skyndas på ett gäng hundra tusen år tack vare människans tendens att elda fossila bränslen.

    Och svar till jocke, det stämmer inte riktigt pratade för inte alls så länge sen om en elektriker ang det och det är en konstig myt. ungefär fyra sekunder i fullt sken så mycket kräver upp respektive nedsläckning av ett modernt lysrör.

    SvaraRadera
  3. ang mitt egna earth day firande så satt jag på ett elslukande tåg påväg till åre ;)

    SvaraRadera
  4. Kul att du, Skoglundh, tog ansvar för miljön och valde tåget istället för bilen eller bussen. Att eldning av fossila bränslen påverkan miljön kan vara sant men hur stor det av vårt lands elproduktion kommer därifrån? Globalt sett är det naturligtvis annorlunda.

    SvaraRadera