**

fredag 27 mars 2009

Astra aj aj aj

Lite påpasslig nu när jag funderat en del om det mänskliga värdet så har det uppdagats en ny läkemedelsskandal. Denna gång är det vårt kära Astra som inte tänkt eller så har de och bara påvisar min tes.

Det var vid utvecklingen av en ny medicin mot schizofreni som det blev dags för tester på människor. Ett för mig okänt antal individer med den nämnda åkomman letades upp i lämpliga länder. Det vill säga de vars etiska regler inte är så högt ställda, exempelvis Indien. De deltagandes behandlingar ersattes med Astras nya variant. Eller rättare skrivet, hälften av deltagarna fick prova Astras medicin och hälften placebopiller. Man måste ju naturligtvis ha en referensgrupp. Här kan man anta att Astra gjorde en övervägning med försökspersonernas hälsa i ena skålen och vinsten för mänskligheten och naturligtvis företaget i andra. Eftersom människovärdet bland försökspersonerna var så lågt vägde det över mot att inleda de nya behandlingarna respektive ickebehandlingarna för referensgruppen. Vad man kanske glömde att lägga i den ena vågskålen var risken för att någon av de man avslutat behandlingen för skulle bli så dålig att det till slut skulle resultera i ett självmord och dålig publicitet. Om denna risk övervägdes eller ej har jag ingen aning om men det är i alla fall vad som hände.

När vi nu vet vad som hänt får Astra en hel del kritik. Men om man tillåter sig tänka lite längre. Är det självklart så att företag från den rika delen av världen inte ska få utnyttja fattiga människor? Skulle du själv kunna tänka dig att dela på jordens resurser med de andra 6-miljarderna? Själv trivs jag rätt skapligt här på sängen med datorn i knäet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar