**

onsdag 12 januari 2011

Färdigmat och frysta råvaror

Ikväll var det så premiär för ännu ett matlagningsprogram i televisionen. Denna gång en tävling likt Idol men med matexperter i juryn vilka i ett första skede skulle bedöma en mängd förhoppningsfulla amatörer. I tablån efterträdde programmet ett annat med mattema där fyra glada amatörer turas om att bjuda varandra respektive bedöma varandras matlagning. Vad som nu gjort mig manad till att skriva detta inlägg är vissa av de frågor som ställts från såväl amatörerna och experterna.

Det är tydligen viktigt att man inte använder frysta råvaror samt inte köper fabrikstillverkad glass till desserten bland annat. Men jag ifrågasätter ifrågasättandet. Låt mig få förklara min tanke.

Om man behöver fråga huruvida glassen är "hemmagjord" eller ej har man uppenbarligen inte kunskapen att själv med sina smaklökar avgöra saken. Frågan kanske fortfarande är befogad men svaret, oavsett vilket, har ju när det ges ingen som helst påverkan på den serverade maten. Trots detta tycks den hypotetiska vetskapen påverka betygsättningen. Hypotetiska därför att det i flera fall ljugs med lyckat resultat om tillverkningsprocessen vilket är något som roar mig som tittare.

Vad gäller experterna visades ett klipp där den matlagande amatören lite oblygt nämner att någon av hans råvara varit fryst vilket förvånar och förfärar juryn. Varför reagerar de starkare för det nämnda ordet än vid avsmakningen? Redan där borde de ju upptäckt frysningens påverkan.

Varför ställer man inte istället påståenden och påvisar därmed det egna kunnande. Den här glassen har du väl inte gjorts själv? Usch, den här råvaran måste varit fryst, osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar