**

fredag 4 november 2011

E-vitamin

Efter att ämnet naturligt diskuterats fick jag lusten att på mitt egna sätt gå igenom listan över livsmedelstillsatser. Men då listan är tämligen gedigen skulle ett sådant omfattande arbete bara resultera i att jag aldrig skulle bli färdig och inget inlägg skulle publicerats. Jag har därför valt att angripa E-nummerlistan från ett annat håll. Jag tänker påvisa att den inte bara innehåller en massa farliga ämnen, det ser jag redan som allmän känt, utan även en hel del helt ofarliga. Vad jag snart upptäckte när jag läste om alla ämnen var att de som kunde kännas farliga redan är förbjudna. Som om vi i landet har ett livsmedelsverk vars uppgift är att reglera användningen av farligheter i maten. Förvisso har flera ämnen återigen blivit tillåtna efter att vi ingått i den för tillsatser mer liberala europeiska gemenskapen. Detta gör att det troligtvis är mer sunt att leva i vårt grannland Norge numer. Jag vill därför göra det tydligt att ni inte ska tolka detta inlägg som om det vore helt ofarligt att ohämmat stoppa i sig alla möjliga sorters E-ämnen. Jag vill bara poängtera att långt ifrån alla är direkt dödliga gifter.

Färgämnen

E-100 Kurkumin. Det ämne som i huvudsak ger gurkmejan dess gula färg. Är du rädd för E-100 bör du alltså avstå currykryddad mat.

E-101 Riboflavin. Även kallat vitamin B2 och är direkt nyttigt för kroppen. Vill du ändå undvika det ska du skippa mejeriprodukterna.

E-140 Klorofyll. Det ämne som ger växter dess gröna färg. Så se upp för bladsalladen.

E-150 Sockerkulör. Inget annat än karamelliserat socker.

E-162 Betanin. Det som gör rödbetor röda gör samma med vissa glassar. Fungerar också som en antioxidant i tarmen. Är alltså nyttigt.

E-175. Guld. Skulle i stora mängder kunna fastna i blindtarmen kanske, vad vet jag? Är annars en ädelmetall och reagerar inte över huvud taget med något i kroppen. Såvida inte magsaften består av kungsvatten. Men då har man värre bekymmer att tänka på.

Konserveringsmedel

E-200 Sorbinsyra. Finns i bär, främst rönnbär och de äter man ju inte just på grund av den farliga syran, eller?

E-270 Mjölksyra. Finns i filmjölk och yoghurt. Bildas även i kroppen vid muskelansträngning och kan medföra biverkningar som olustkänslor och "spaghettikänsla".

E-290 Koldioxid. Finns i luften och skapar bubblor i dryck. Är du rädd för koldioxid bör du hålla andan vilket å andra sidan kan ge värre biverkningar.

Antioxidationsmedel

E-300 Askorbinsyra. Mer känt under namnet C-vitamin. Är nödvändigt för kroppen och bör inte undvikas.

Sötningsmedel

E-420 Sorbitol. Finns i vissa bär, bland annat rönnbär men bildas också inne i kroppen så det går nog tyvärr inte att undvika.

E-954 Sackarin. Tas inte upp av kroppen, är även stabilt vid upphettning och i sura miljöer. Påminner lite om guld således.

E-967 Xylitol. Kallas även björnsocker och finns i många frukter men också i grönsaker och björksav.

Förtjockningsmedel

E-406 Agar. En sorts vegetarisk ersättare till gelatin som framställs av rödalger.

E-414 Gummi arabicum. Utvinns ur mjölksaften i akacia. Kan låta harmlöst men är nog denna listans farligaste för nötallergiker.

E-441 Gelatin. Den animaliska varianten. Troligtvis ett större bekymmer för de däggdjur som tvingas ge ifrån sig ämnet än för de som stoppar i sig.

Klumpförebyggande medel

E-558 Bentonit. Förknippar i alla fall jag främst med lera. Bildas av aska vid vulkanutbrott och används för att klarna vin bland annat.

E-570 Fettsyror. Tar med dem bara för att jag just skrivit om dem. Antar de är mer nödvändiga än farliga för kroppen.

Smakförstärkare

E-620 Glutaminsyra. En annan favorit med eget inlägg här på bloggen.
Ytbehandlingsmedel

E-901 Bivax.

E-903 Karnubavax. Roligare än bivax. Men lika ofarligt. Framställs från palmblad.

E-904 Schellack. Varför ska allt vara så himla naturligt. Schellack utsöndras av en viss lus när denne suger sav ur vissa asiatiska träd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar