**

torsdag 24 november 2011

RNA och ribosomer

Sagan om allt. Del tretton.

Trebokstavsförkortningen RNA är kanske inte lika känd för allmänheten som den nära släktingen DNA vilken är informationsbäraren för vårt arvsanlag.I RNA består varje nukleotid av en kolhydrat av typen ribos och en fostfatgrupp samt en av fyra kvävebaser, adenin(A), uracil(U), guanin(G) eller cytosin(C). En serie av tre nukleotider kalls för kodon. Dessa brukar man benämna med tre bokstäver, en för varje kvävebas. Till exempel, AAG eller GUC.

Förutom att de enskilda RNA-molekylernas ribos och fosfatgrupper gärna binds samman och på det viset bildar kedjor attraherar de olika kvävebaserna varandra, adenin med uracil och guanin med cytosin. På så sätt kan RNA formas i alla möjliga olika former. Beroende på hur dessa blir kan RNA-molekylerna få olika egenskaper och därför egna benämningar. En sådan är tRNA, transfer RNA, som har formen av en treklöver. Den speciella egenskapen för tRNA är att den gärna attraherar aminosyror. Vilken sorts aminosyra avgörs av den kodon med obundna kvävebaser som sitter främst i tRNA molekylen.

I ursoppan eller i en cell i ursoppan hände det ibland, om och när kodonerna passade, att kvävebaserna i tRNA-molekyler attraherades med andra kringflytande RNA-kedjor. En längre sådan utan öglor kallas för mRNA, messenger RNA. Om det vid sidan av en tRNA på en mRNA attraheras ytterligare en tRNA sammanslöts deras respektive aminosyror och bildade peptidkedjor. Processen medförde också att de tRNA-molekyler som blev av med sin aminosyra släppte från mRNA-molekylen och kunden i soppan så att säga hämta en ny aminosyra.

Idag efter årmiljoner av evolution har denna process effektiviserats och sker i det vi kallar för ribosomer, våra proteinfabriker vilka bygger oss och allt annat levande utefter koden i vår DNA. Ribosomer består av en blandning av proteiner och rRNA, ribosom RNA.

I ursoppan skedde denna peptid- eller proteintillverkning allt annat än effektivt. Däremot hände det att i något enstaka fall, mycket enstaka, så bildades en någorlunda lång peptid eller till och med ett protein. I ytterligare några få fall medförde denna att processen förbättrades och att fler längre kunde bildas. Som i några få fall, av några få, fick en ännu bättre funktion och tillslut något som kunde liknas vid primitiva ribosomer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar