**

söndag 8 augusti 2010

Boten Benjamin

Minns ni musikern Base Hunters låt om boten Anna? Låten som för några år sedan skapade förvirring bland en del lyrikanalytiker när den med flera tekniska termer beskrev hur sångaren förväxlat en riktig människa, tillika vacker tjej, med en så kallad bot.


Det vill säga ett knippe programkod med en viss artificiell intelligens skapad för ett speciellt syfte. I fallet Anna handlade det om en så kallad IRC-Bot. Vilka är till för att analysera den text som skrevs i ett forum på nätet för att därefter kunna stänga av, "banna", de som missbrukar "kanalen".


Boten Benjamin däremot är av ett annat slag. Den analyserar bloggtexter, bland annat mina uppenbarligen. När den finner lämpliga ämnen väljer den sedan att lämna en kommentar med ett tydligt reklambudskap. Men den programmerade intelligensen i Benjamin är tyvärr lite väl låg vilket ni själva kan se i kommentaren till inlägget om Utvecklingspartiet.


Något som gör mig mer förbryllad är att Benjamin trots den låga analytiska förmågan ändå kunnat komma förbi det hinder för omänskliga kommentatorer jag valt att använda. Kanske är det inte en bot i detta fallet heller. Vad tror ni?

3 kommentarer:

  1. Är det AI är den avancerad.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att en eventuell bot letade efter blogginlägg om det nya kassasystemet. Att den reagerade på mitt måste varit lite fel. Klarade den däremot ordkontrollen själv ja då är den en riktig hejare på bildanalys och teckenigenkänning.

    SvaraRadera
  3. Teckenigenkänning har ju faktiskt funnits sen scannern gjorde sitt intåg så man vet aldrig. Frågan är om det är ekonomiskt lönsamt att programmera en sån bot. För då lär nån gjort det.

    SvaraRadera