**

måndag 18 maj 2009

Naturliga urvalet satt ur spel

”- Kommer ni ihåg gubben Darwin?” är en underlig motsägelsefull retorisk fråga. Då han dog år 1882 är svaret självklart nej men då han som historisk person bör vara välkänd för majoriteten av mina läsare så kunde svaret lika gärna vara ja. Hur som helst hade jag tänk att diskutera ett, för mig självklart, biologisk fenomen som just Darwin funderade en hel del på, det så kallade naturliga urvalet. För mig är hans idéer ganska självklara och står för så mycket mer än att vara hinder för eventuell kreationism. Ett exempel på detta är det allt vanligare HIV-viruset vilket med tiden blir allt skonsammare för bärarna. En aggressiv virusform får naturligtvis en mindre spridning ju fortare den tar död på värden. Enligt samma teorier kan inte infertilitet vara ärftligt. Men det är nu rubrikens innebörd får sin förklaring. Med dagens medicinteknik är frågan om infertiliteten inte längre lika självklar. Då jag har flera vänner som nyttjat denna kunskap och även fått äran att umgås med dess resultat är det en självklarhet för mig att vara positivt inställd till fortsatt forskning.

En gång i tiden var människans viktigaste egenskaper att springa fort, vara träffsäker med spjutet och charmera kvinnor. Det sista påståendet kanske man inte ska lägga allt för stor vikt vid, då man får förutsätta att dåtiden män våldtog minst lika frenetiskt som idag. Individer med anlag för benskörhet hade det svårare att överleva till puberteten och dess gener spreds således i betydligt mindre skala än de för hormonstinna atleter. Som tur är ärver en människa bara hälften av sitt genom från fadern. Så tack vare kvinnorna bibehölls emotionella färdigeter som medkänsla, vilket i sin tur resulterade i civilisationsbildande. Men då dessa allt som oftast var patriarkat var dess undergång oundviklig.

Som en outsider utvecklades till slut en civilisation vilken trots de idoga försöken att nå undergång klarade sig så pass att dess medlemmar nu utvecklat en hög vetenskaplig kännedom. För oss som lever i den är det politiskt korrekt att känna empati för varandra och broderligt dela vårt byte med dem som inte fått likadana förutsättningar för exempelvis jakt. Tanken är att alla medlemmar ska ges samma möjligheter att uppnå sina mål. Vill den bensköre jaga björn ska han eller hon också få det. Villkoren för fortplantning begränsas numer till karisman vare sig den är godartad eller psykopatisk. Valet av vilka gener som ska fortplantas avgörs till största delen av kvinnorna. Ironiskt nog är deras insikt om det bästa för civilisationen varierad och inte sällan lyckas de mindre begåvade få flest ungar, många gånger med olika om än lika obegåvade män. Denna utveckling kan visserligen tyckas gå under en form av naturligt urval. Likt deltagarna i TV-program som Robinson är det inte de bästa egenskaperna som premieras utan en gyllene, trots ädelmetallen ändå ganska ärgad, medelväg. Som om det inte vore nog väljer många av de mer intellektuella individerna, i korrekt solidarisk anda, att göra allt för vidareförandet av bräckligare gener med avancerad vård och läkemedel. Många gånger bekostat med sin egen fortplantning. Vi håller alltså som bäst på med att urholka mänskligheten både fysisk och mentalt. Snacka om dystopi. Inte konstigt att folk blir tokiga som Hitler eller mormonernas grundare, Joseph Smith.

Likt ett ljus i tunneln fick jag för en tid sedan kännedom om fenomenet epigenetik. Det har nämligen visat sig att ett barns gener inte bara är en mix av föräldrarnas DNA. Utan deras liv och sinnesintryck fram till befruktningen har en viss inverkan. Så ni som tänker skaffa barn i framtiden, gå ut och stimulera era sinnen. Läs några spännande bloggar istället för dum-TV. Spring en sväng. Ni som har barn, ja ni fattar nog vad er uppgift går ut på. Lycka till!

1 kommentar:

  1. Du är inne på ett mycket intressant ämne som jag funderat på en del men inte hört något om. Vår läkekonst har satt evolutionen ur spel. Jag håller till stor del med om din analys men jag är inte säker på att arten blir svagare av fenomenet. inte nödvändigtvis iaf. Vi anpassar oss efter nya förhållanden. Det kan kanske på lång sikt göra att vi inte klarar oss utan tecknik vilket skulle kunna vara ett problem, men så är ju till stor del redan fallet.
    Jag anser visserligen att man av det skälet inte ska göra för mycket för att hjälpa infertila. Det är det sättet naturen normalt använder för att hindra defekta gener som man inte vill föra vidare. Min ståndpunkt beror delvis också på att jag anser att vi måste bli färre, 6 miljarder eller vad vi är nu är för mycket. Jag är inte för tvångssteriliseringar eller folkmord men man behöver inte hjälpa infertila.

    SvaraRadera