**

torsdag 19 maj 2011

Grekland, Finnland och Danmark

Så var det då dags att bli lite politisk igen. Jag tänkte nämligen att kommentera det här med greklandkrisen och tankar den gett mig.

Europas politiska höjdare sammanträdde häromdagen och diskuterade på vilket sätt man skulle hjälpa det till synes hopplösa landet Grekland. Under diskussionen om nya lån, vilka alla är mer eller mindre på det klara med att landet aldrig kommer betala tillbaka utan kommer bli avskrivna på ett eller annat sätt, inkommer den finnländske representanten med ett intressant förslag. Varför inte låta grekerna inteckna någon trevlig liten semesterö eller liknande. Jag tror knappast att finnen menade allvar med vad han sa utan att det mer var ett sätt att påvisa det faktum att grekernas decennier av socialpopulism, korruption och ovilja till eget ansvar nu skadar resterande Europa och att de kanske borde få betala.

Den närvarande greken blev så klart bestört och såg förslaget som upprörande. Men vad är egentligen mest upprörande, finnens förslag eller den grekiska ekonomiska politiken?

Att greker har haft förmånliga pensionsregler är tämligen välkänt men känner ni till danskarnas så kallade efterlön? Den som i praktiken gör det möjligt för danskarna att gå i pension vid sextio års ålder. Att jämföra efterlön med grekisk pension är vanskligt för mig att göra då jag är okunnig och ointresserad av de grekiska systemen.

Den danska efterlönen finansieras till viss del i förväg av de som väljer att ta del av förmånen men också direkt från statskassan. En utgift som regeringen nu anser att man behöver minska. Föga förvånande hörs kritik från fackligt håll och frågan ser ut att bli en het potatis i det kommande valet.

Då både Danmark och Grekland är demokratier har medborgarna ett ansvar för hur politiken förs. Kanske är det journalisternas fel att de grekiska väljarna inte kände till den ohållbara riktingen politikerna valt. Eller så såg majoriteten bara till sitt eget kortsiktiga bästa.

Hur tror ni danskarna kommer välja?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar