**

måndag 23 maj 2011

Cirkus kungen

"Kan någon vara snäll och tala om för mig vad som pågår?" Det är en fråga som ibland ställs när frågeställaren uppfattar en situation något surrealistisk och obegriplig. Så vad är det egentligen som håller på att hända med vårt kära hov?

Från och till är vi också med om saker om kan beskrivas med uttryck som att verkligheten ibland överträffar fiktionen. Vilken såpaförfattare skulle komma på iden att låta en skötsam monark bli anklagad för det som vår i detta nu blir. Låta honom leva med nära vänner som uppvisar total avsaknad av allt vad vettigt tänk är. Lägga en besvärjelse över hans pressfolk så de aldrig skulle kunna få dementera de mest absurda anklagelserna och så vidare.

Till skillnad från i filmens värld brukar verkliga individer agera mer rationellt. Men inte i "reality"-såpan Carl XIV Gustaf. Varför blir inte kungen själv, eller hans pressfolk, riktigt förbannade över lögnerna som sprids om hans förehavanden. Känner de inte till ordet förtal?

I det tidigare inlägget skrev jag om min egen tolkning av begreppet att vända blad. Med tanke på att de senaste skvallret handlar om att kungen skulle bevittna ett lesbiskt samlag borde man väl gå rätt hårt år de som sprider dessa rykten. Bedyrar konungen sin oskuld är det väl bara att dra in vårt förträffliga rättsväsen. Då tvingar man väl fram en publicering av bildmaterialet, vilket hovet vill, och vi undersåtar kan sluta misstänka kungen för att vara osympatisk och en mycket, mycket, mycket dålig människa.

Lite på skoj har jag börjat fundera kring om inte kungens personal är ett gäng hugade gamblers som inledningsvis bluffar sin säkerhet på kungens vita mjölpåse och låter misstankarna bland folket växa för att först om ett tag och efter några offrade småspelare, rentvå honom och därmed på sikt vinna extra sympatier.

4 kommentarer:

  1. Så allt som skrivits om kungen den senaste tiden är lögner? Hur vet du det eller vägrar man som royalist att tro på sådant? :)

    SvaraRadera
  2. Som de flesta har jag ingen aning om vad kungen hållit på med. Med inlägget hade jag tänkt kritisera hovets hantering av frågan med lite ironi.

    SvaraRadera
  3. asså, tyckte mig kunna läsa det mellan raderna ;)

    äch, klart att kungen har vart ute å slirat, kanske därför som hovets hantering ter sig märklig.

    SvaraRadera
  4. Det är fullt naturligt att tro att han är skyldig då han inte bemöter anklagelserna. När sen drottningen dyker upp offentligt med vigselringen påå fel hand vilket brukar vara ett säkert tecken på äktenskapsproblem är det inte konstigt att man drar slutsatsen att han inte är helt oskyldig.
    Men vad kommer till hovet tror jag du ställer fel fråga. Det är inte vad som hänt med hovet utan vad som inte hänt med hovet. De har väl aldrig bemödat sig med att bemöta sånt här. De verkar leva kvar i en tid när kungen helt enkelt inte behövde förklara sig. När världen gått vidare och tycker att man mycket väl kan ifrågasätta den kungliga höghetens beteende verkar de stå som fågelholkar. Rojalisterna verkar ju också tycka att man helst inte ska prata om historien.
    Att kungahuset ligger långt efter samhällsutvecklingen och tycker sig stå en bit över andra dödliga åskådliggjordes ju pinsamt tydligt i Peter Jhides underbara intervju med kungabarnen för några år sen.

    SvaraRadera