**

onsdag 11 december 2013

Amerikansk statskristendom och Snowdenläckan

Jag diskuterade lite kring snowdenläckan med några vänner häromdagen och började fundera kring det här med USA och dess förhållande till kristendomen. Tänkt att religionen har en så stor plats i det amerikanska samhället. Jag förundras ibland över det. Inte för att det nödvändigvis behöver vara något dåligt. Jag skriver själv gärna under på mycket av det som ingår i den så kallade kristna värdegrunden och visst handlar det ofta om gamla traditioner snarare än att fullt och fast tro på bibeln som annat än en bok.

Självklar ser nordamerikaner precis som vi svenskar mycket olika på gudstro och hur eller om den ska påverka våra liv. I samhället som stort kan man däremot tveklöst säga att den kristna gudstron just nu påverkar USA mer än Sverige.

Hur uppkom då kristendomen? Jesus känner nog de flesta till. En judisk predikant som kom på kant med den i hans del av värden styrande makten, det romerska imperiet. Han anses av en majoritet forskare på riktigt ha existerat. Om källorna kring en person är så vaga och svårtolkade att man får nöja sig med ett ”troligtvis” på frågan om dennes existens är det naturligtvis också svårt att veta exakt vad personen sa, ville och verkade för. Varför blev han så illa omtyckt av romarna att de tillslut beslutade att avrätta honom? Oavsett anledning blev han i alla fall det och hans livsverk skulle bli glömt om det inte vore för mångsysslaren Paulus. Även om han bara var omkring tio år yngre än Jesus hann de troligtvis aldrig träffas. Jesus avrättades när Paulus var i 20-årsåldern. Till en början var Paulus också mycket kritisk mot den kristna rörelsen och de som ville fortsätta kampen. Men så en dag träffade han Jesus, alltså i en uppenbarelse och blev i och med den omvänd. Han började arbeta för rörelsen genom att bland annat skriva. Till skillnad från de flesta visste han nämligen hur man gjorde.

Med en skrivkunnig i gänget växte rörelsen igen. Det hade gått lite trögt efter ledarens död. Efter att Paulus lyckats resa runt medelhavet och predikat i några år blev han tillslut arresterad. Men då Paulus hade romerskt medborgarskap kunde man inte göra sig av med honom hur lätt som helst. Han skickades till huvudstaden. I rom fortsatte processerna och tillslut lyckades staten få honom avrättad.

Vad var det då de kristna gjorde som var få hemskt att de behövde avrättas? Det som många och inte minns USA:s regering ser som något så betydelsefullt att man valt att införa ceremonier i des ära. Hålla handen på en bok med dess budskap och lova att vara en duktig presiden med mera. De kristna gjorde uppror. Uppror mot en förtryckarregim. Ett övervakningssamhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar