**

torsdag 2 december 2010

Fri programvara

Lite då och då och av olika anledningar får jag för mig att komplettera min dator med ett extra operativsystem av typen Linux. Jag har alltid tillhört den grupp av datoranvändare som av någon befogad och annan obefogad anledning inte är de starkaste supportrarna till Microsoft och deras monopolliknande ställning på marknaden.

En fördel med Linux är att man lätt och utan att påverka datorn kan starta operativsystemet från en så kallad live-CD . Något som underlättar för den som vill prova olika linuxvarianter, så kallade distributioner. Den i nuläget mest etablerade heter Ubuntu och det är också den jag oftast valt. Men denna gång var jag lite sugen att prova systerdistributionen Kubuntu vilken endast skiljer sig så till vida att den har en annorlunda, så kallad fönsterhanterare. Via live-CD:n var det inga problem men när jag installerade den på "riktigt" så låste sig datorn under uppstarten hela tiden. Tråkigt tänkte jag och installerade istället den "vanliga" Ubuntun. En mödosam process kanske ni tror men med Linux går sådant ganska lätt och jag utförde dess utom allt med bara några få knapptryckningar via mitt befintliga Windows.

Väl igång med Ubuntu på hårddisken lät jag datorn stå och uppdatera sig en stund. Sedan lät jag mitt system förstå vilka mediafiler jag tänkte använda varpå datorn själv installerade lämpliga så kallade "codecs" bra mycket smidigare än i Windows. Men jag insåg ganska snart att datorn inte utnyttjade kapaciteten i mitt grafikkort fullt ut vilket snart skulle bli ett krav då tanken bakom linuxinstallationen denna gång var att prova några av de fria videoredigeringsprogrammen som finns. Då min grafikkortstillverkare ATI inte givit linuxutvecklarna någon bra support blev det mycket knappande och forumläsande innan jag till slut gav upp. Besviken såg jag slutet på ännu en linuxsejour.

Men så av en helt annan anledning, jag behövde nämligen in och hacka lite bland systemfilerna i Windows vilket underlättas av att befinna sig i ett helt annat system vid sidan om så att säga, så startade jag återigen upp datorn i Ubuntu. Under arbetets gång upptäckte jag att de grafiska effekter som tidigare saknats på grund av mitt grafikkortsproblem nu var aktiverade. Nyfiken startade jag några krävande filmklipp och filter. Kliandes i huvudet bevittnade jag att allt flöt på som det borde.

Munter men fortfarande lite fundersam fortsatte jag så några dagar senare mitt linuxäventyr. Denna gång var jag nyfiken att prova det fria programmet Stellarium. I enlighet med den bästa och väldigt smidiga metoden startade jag programcentralen och efter ett fåtal knapptryckningar var allt klart. Men någon titt ut i den virituella stjärnhimlen blev det tyvärr inte för programmet vägrade starta. Efter en sökning på något forum visade sig detta kunna orsakas av antingen det ena, andra, tredje eller fjärde.

Då jag visste att mjukvaran även fanns tillgänglig för Windows och även där helt fri startade jag om datorn i det operativsystemet. Efter lite internetsurfande och några fler knapprtyckningar än i linux var så mjukvaran installerad och denna gången startad den också. Men ganska snart, eller omedelbart, såg jag något som skulle visa sig göra programmet i det närmaste obrukbart. All text som visades var nämligen oläslig. Detta berodde på att för just mitt grafikkort vilket inte på något sätt är ett ovanligt så fanns det en känd bugg.

De sägs att man får vad man betalar för. Även om jag inte riktigt håller med om det när det gäller fria mjukvaror så ligger det ändå något i påståendet. För vem kan kräva tråkig och mödosam problemlösning av ideellt arbetande utvecklare?

Men misströsta inte bästa läsare för snart har jag tänkt att skriva om världen bästa datorprogram alla kategorier. Ett som är helt gratis och som fungerar jättebra, för mig i alla fall. Vilket tror ni det kan vara?

3 kommentarer:

  1. Men du betalar väl inte så där värst mycket för dina blanka fina brännbara skivor med Windows på eller?

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte riktigt vad du menar. Men du har rätt i att Windows inte alltid behöver vara så dyrt. Jag kan inte de dagsaktuella priserna men antar att det skiljer ganska mycket på en vanlig och en så kallad OEM-licens. Sedan ska vi inte glömma att även Windows 7 som releasekandidat en tid var fri för vem som helst att ladda ner. Frågan är om den då inte kunde anses vara det bästa fria operativsystemet, en intressant tanke.

    SvaraRadera
  3. Jag har kört linux sen 04-05 nån gång där. Men det bygger på att jag har två datorer. En dator för ljud, spel, grafik, html och allt det där andra man vill pilla med och en laptop som jag har för surfning och bös.
    Min laptop som jag surfar och kommunicerar med måste ha ett officepaket, msn, mailprogram för pop, fullt fungerande surfning, kunna spela film och ljud och kunna ladda hem torrentfiler. Har man dom kraven tycker jag idag att Linux är överlägset både windows. Det är enklare och snabbare att installera, det flyter bättre, minst lika snygg och stabilare.
    Gör man något utöver surfning och att skriva med sin dator är Linux fortfarande inte ett gångbart alternativ för de flesta användare. Men mycket har hänt under den tiden jag använt Linux och snart är vi nog där, hoppas jag.

    SvaraRadera