Det här inlägget tänker jag tillägna det gamla asiatiska brädspelet Go. Inte bara världens äldsta kända spel utan också, enligt mig, det mest fascinerande. Åldern är nämligen långt ifrån det enda som gör spelet speciellt. Vad som lätt får tanken att svindla är faktumet att det troligtvis aldrig har och aldrig kommer att spelas två likadana spel, människor emellan. Anledningen till detta är att det allt som oftast inte finns något exakt bästa sätt att spela på.
Go spelas genom att två spelare växelvis placerar stenar på ett bräde. Den inledande stenen kan placeras på ett tjugotal tänkbara sätt, nästkommande likaså och de senare i allt större variation. Denna matematik gör att de möjliga spelscenarierna vida överstiger antalet partiklar i universum. En svindlande tanke som för oss in till spelets nästa fascinerande egenskap. Nämligen att de mest avancerade datorerna ännu är tämligen mediokra motståndare. Till skillnad från schack där en dator kan organisera alla möjliga spelvägar och därmed alltid göra ett optimalt drag så är en gospelande mjukvara begränsad till analyser och får förlita sig på sin programmerares skicklighet. Detta har gjort att det numer regelbundet hålls tävlingar datorprogram emellan.
A minute to learn but a lifetime to master
I motsats till vad man skulle kunna tro så är grunderna i Go enkla att lära. Spelets mål är att erövra en större del an spelplanen än motspelaren. Inledningsvis gäller det att finna den bästa balansen mellan risktagande och säkerhet. Efter hand övergår spelets successivt att handla om närkontakt. Nu gäller det att säkra sina befästningar just så mycket som det krävs samtidigt som man på andra flanker pressar sin motståndare.
Förhoppningsvis har jag nu fått Er tillräckligt nyfikna för att Ni ska följa länken till denna trevliga interaktiva introduktion. http://playgo.to/iwtg/en/
Go är ett fantastiskt kul spel. Har tyvärr inget bräde längre men har tillbringat många timmar på kaffe med ett 19x19 rutor.
SvaraRaderaJag kanske missade det men jag tror du glömde förklara hur det slutar och hur man förklarar vinnaren. Det tycker jag är en av de stora charmerna med spelet.
Nä usch, sådana här tänkarspel där man måste anstränga hjärnan, inget för mig :)
SvaraRaderaFörstår att du gillar de grön, men är du lika dålig på detta som du e på schack? hehe, bara skoja. Skulle va kul å se dig å brorsan ta ett parti, han e oxå rätt bra :)
Kul.
SvaraRaderaHar inget vidare bord heller för närvarande, bara ett hemmabygge med typ Hemtex™stenar. Däremot funderar jag starkt på att köpa ett från mohsart.se
Vi får väl följa min brors uppmaning och ta ett parti.
Vad gällen min skicklighet så har jag nått till 5Kyu nivån med Igowin. Vilket betyder att jag vinner ungefär varannan gång som vit utan komi på 9x9. Men möter jag människor vilket jag visserligen sällan gör blir jag väldigt dominerad av betydligt ”sämre” spelare. Gör alldeles för ofta misstag på grund av slarv och orutin. Under ett 19x19 parti har man ju god tid på sig att fela.
Ja slutet är lite annorlunda. Spelet forsätter nämligen så läge någon av spelarna är intresserad av att fortsätta. En spelare känner sig nöjd när denne inte kan utvidga sina områden mer och att spela i redan säkrade ytor gör dem ju bara mindre. Vinner gör den med störst yta efter att antalet fångade stenar räknats in. Hur man tillfångatar stenar går att läsa om i länken ovan.
Har testat Igowin nån gång men har mest blivit irriterad på de hopplöst små borden. Ska nog göra slag i saken och åka in till götet och skaffa ett bräde när skatteåterbäringen kommer. Skaffar du ett innan dess får du säga till, annars ser jag fram mot ett möte när jag fått pengar. Det var minst 10 år sen jag spelade och har saknat det.
SvaraRaderaNu är brädet inköpt. Det blev ett från "Spel i Focus".
SvaraRadera