tisdag 30 juni 2009
Fantastiskt att det fungerar
Enligt Pehr Olov Pehrson, Infektionskliniken Huddinge Universitetssjukhus, är årskostnaden för en HIV-patient med kombinationsbehandling ungefär 100.000kr. Eller inkomstskatten för en medelmåttligt avlönad privat tjänsteman eller arbetare.
Lyckligtvis är det inte alla i vårt samhälle som drabbas av dessa åkommor. Men något vi alla genomgår är skolan, så vad kostar en skolelev? Hur många privata tjänstemäns skatter går det åt? Sen har vi ju polisen, rättsväsendet och allt annat i den så kallade offentliga sektorn. Det går alltså åt en oerhörd mängd privatanställda skattebetalare för att upprätthålla vårt välfärdssamhälle. Även om staten och kommunernas inkomster kommer från många olika håll är det den privata omsättningen som utgör grunden och det är därför den jag fokuserar på i detta inlägg.
I vårt land har vi under otaliga generationer utvecklat ett demokratiskt välfärdssamhälle. Ett samhälle där man som svensk obligatoriskt ingår varse sig man vill eller inte. Som medborgare ges man en hel del rättigheter men också skyldigheter. Vissa handlingar är förbjudna och kan resultera i straff medan andra handlar om att vara lojal mot sina medmänniskor och att bidra med det man kan.
Jag undviker att kritisera skatteplanerande höginkomsttagare. Även om västervridna skattefifflare bör uppmärksammas minst lika mycket som Magnus Hedman. För att över huvud taget nå den nivån som gör avancerad akrobatik på regelverkets slaka lina möjlig krävs en sådan inkomst att tidigare inbetalda skattemedel ligger långt över gemene mans. Vår progressiva skatt är som gjord för fiffel och ärligt talat förstår jag inte vitsen över huvud taget. Jag stör mig inte heller på småföretagares momsfiffel då dessa gott och väl i andra sammanhang bidrar till välfärden. Kritiken denna gång riktar jag mot de som inte gör sitt bästa. De som inte bidrar med vad de kan. Jag pratar om den grupp i samhället som i den politiska korrektheten inte tycks finnas.
Som ett led av vår regerings något kärvare politik mot enskilda grupper kan vi ibland läsa om olyckliga människor med extremt påfrestad ekonomi. Vi kan läsa om sjukskrivna, pensionärer och ensamstående mödrar som tvingas till en ekonomisk överlevnadskonst utöver det begripliga. För att enkelt fylla journalistisk tid och plats kritiseras politiken i de etablerade medierna. Men är våra borgerliga politiker verkligen Robin Hoods motsats? Kanske det är dags att konfrontera den grupp som inte ser den ekonomiska överlevnadskonsten som besvärlig, inte om det tillförs lite bidragsfusk och svarta sidoinkomster. Kanske är det dessa individer som är ansvariga för de indragna Parkinsonbehandlingarna.
Låt oss vara stolta över vårt samhälle, tänk att det faktiskt fungerar, missbruka det inte.
tisdag 23 juni 2009
Det är för Er skull
Förhoppningsvis har ni nu återhämtat er från bedriften att utföra den demokratiska plikten och kanske känner ni ett visst tomrum nu när mediernas bevakning av dess resultat ebbat ut. Tillåt mig då ge er lite fortsättningsinformation.
Är ni nyfikna på vilka nya ledamöter som invaldes så finner ni dem här: http://www.europarl.se/view/sv/svenska_ledamoter.html
Även om det är högst anmärkningsvärt att piratpartiet lyckades få in en kandidat och det också borde vara värt att nämna Alf Svenssons lyckade personvalskampanj avstår jag från att ge synpunkter kring detta och fokuserar istället på funderingar kring ett vidare perspektiv.
Även om mandatfördelningen länderna emellan är degressiv, där små länder får en proportionellt större tilldelning, kan det kännas fjuttigt och meningslöst att engagera sig i 18 av 736 kandidater. Upplever ni det så får ni finna tröst i vetskapen att vårt lilla lands ekonomiska bidrag till den gemensamma budgeten är en ännu mindre del. Vi bestämmer alltså för mer än vad vi betalar och ändå är vi en av de största nettobetalarna, det vill säga länder som betalar mer än de får tillbaka. Denna så kallade EU-avgift bestäms utefter andra beräkningsmetoder med inriktning på landets handel och ekonomiska styrka. Uppenbarligen anses vi då tillhöra ett av unionens rikaste. Smickrande på ett sätt men stämmer det med verkligheten? Min kunskap om unionen är allt för skral för att jag över huvud taget ska uttala mig men kan det vara så att våra svenska representanter i den europeiska konkurrensen varit tafatta och för att dölja detta istället självutnämnt sig till oegoistiska biståndsgivare. Kanske har de likt mindre socialt bevandrade ungdomar tvingats att köpa sig vänner.
onsdag 10 juni 2009
I väntan på en eftervalsanalys
Då var det återigen ett bra tag sedan senaste inlägget. Min tanke är att snart slutföra arbetet om EP-valet med en eftervalsanalys. Då detta tycks dra ut på tiden går jag bjuder jag under tiden på en äldre liten skrift. Något som speglar ett av mina andra intressen och kan förnöja de av er som inte är så intresserade av europaparlamentet.
Pilsnerresan
Pripps Blå
Pripps Blå är kanske inte den pilsnern i värden som fått mest berömmelse och uppskattning och kanske är det till dess nackdel att resan begynner med just en Pripps Blå. Nu har vi alla våra smaklökar på helspänn och är förväntansfulla, redo att med kritiska sinnen dyka ner i pilsnerns underbara värld. Vad kommer vi då att finna när vi ger oss hän denna genuint svenska och inte minst göteborgska pilsner. Att Pripps numer är danskt ger vi för tillfället fullständigt fanken i.
Det första som slår en när man häller upp en aning överkyld butelj Pripps Blå är des rena friska doft. Som ett underbart källvatten kryddat med ett uns kornmalt och citrus. Efter några djupa andetag är det så dags att låta gommen genomsköljas av den klara ljust gula färgen. Doften blir då väl kompletterad av en frisk fruktig smak med lätt maltkaraktär.
Tuborg Grön
Nästa anhalt på resan blir ett av Danmarks mest välkända bryggeri, Tuborg. Deras fantastiska pilsner är den gröna. Våra smaklökar är fortfarande på helspänn i väntan på att få analysera lite, i pilsnersammanhang, tyngre karaktärer. Vad kan då passa bättre än en av världens mest uppskattade dito?
Vi häller upp den ljusgula ölen och känner aromer som påminner och frukt och bröd. Den inte allt för kalla pilsnern ger betraktaren en nästan oemotståndlig längtan till de första klunkarna. Vilka ger en behaglig smak av ren perfektion, något brödig med en viss maltighet och en väl anpassad beska.
Warsteiner
Vi lämnar broderlandet i söder för att finna nya utmaningar. Den första finner vi i ölet Warsteiner. Efter att fått oss till livs två vitt skilda pilsnerupplevelser är vi nu mycket spända av förväntan.
Den guldgula färgen gör oss på intet sätt mindre entusiastiska. En undrbar ensemble av dofter når oss när vi försiktigt häller upp pilsnern i våra glas. Vi upptäcker här aromer vi inte tidigare upplevt på vår resa som exempelvis doften av jäst. Det kraftigare smakrika ölet får våra sinnen att fortsätta arbeta för högtryck.
Staropramen
Mot slutet av resan är vi tveksamma om det är möjligt att överträffa de sinnesupplevelser vi genomnjutit. Vi känner oss på gränsen till nöjda och har därför inga enorma förväntningar samtidigt som vi mycket nyfiket häller upp en glav av pilsnerns historiska ursprung.
Doften av Staropramen är härligt matlig, knäckig med doft av smör och apelsin. När vi dricker känner vi den maltiga smaken men inslag av smörkola, en markerad humlebeska och små toner av citrus.
måndag 1 juni 2009
EP-valet steg 2
Nedan kan ni se vilka som går vidare till en slutgiltig djupanalys.
Moderaterna
- Gunnar Hökmark
Kunde ha varit något men han tycks inte tala till mig.
+ Christoffer Fjellner
Med ett klassiskt moderatutseende och spännande tankar går han vidare.
- Christoffer Järkeborn
Räcker inte riktigt till konkurrensen.
- Anna Maria Corazza Bildt
Det kunde ha gått bra om det inte var för att ”alla svenskar äter varmkorv till lunch”.
Folkpartiet
- Marit Paulsen
Med hennes engagemang så hade hon gått vidare. Men tyvärr visade hon sig vara korkad.
- Olle Schmidt
Sticker inte ut tillräckligt mycket.
+ Cecilia Wikström
Många spännande synpunkter håller henne kvar.
- Anders Ekberg
Räcker inte riktigt till
- Mae Liz Orrego
- Roland Utbult
Tiden går för fort och jag hinner tyvärr inte med alla på listan
Centerpartiet
+ Lena Ek
Klarar sig en stund till
- Kent Johansson
En hederlig bondecenter men inget för mig
- Abir Al-Sahlani
Inte mina frågor.
- Marie Wickberg
Tiden går för fort och jag hinner tyvärr inte med alla på listan
Kristdemokraterna
- Ella Bohlin
Trosfrågorna har tyvärr fått för mycket fokus utan att Ella varken kunnat eller velat gå förbi dem.
- Sofia Modigh
Men jag gillar ju rusdryck.
+ Christina Doctare
En spännande person, väl värd en djupare analys.
Miljöpartiet
+ Carl Schlyter
Carl får bli MP:s kandidat.
- Isabella Lövin
- Max Andresson
Tiden går för fort och jag hinner tyvärr inte med alla på listan
Socialdemokraterna
- Marita Ulvskog
- Åsa Westlund
- Göran Färm
- Anna Hedh
Tiden går för fort och som sossar får jag anta att de inte delar mina åsikter.
Junilistan
- Sören Wibe
Skulle gärna vilja undersöka en ur listan men tyvärr.
Piratpartiet
- Christian Engström
Som politiker bör man vara god retoriker. T.o.m. jag skulle kunna propagera bättre för denna enda fråga.
Sverigedemokraterna
- Sven-Olof Sällström
- Margareta Sandstedt
EP är fel flats för SD. Deras politik och hjärtefrågor bör först behandlas inrikes.
sist och kanske minst.
- Miguel Angel Sosa Vásquez
Återigen, Vad är detta för en tok?